Sunday, June 17, 2018

US open, liten betraktelse från nu och då.

US Open går i år på Shinnecock ute på Long Island. "Ute på", som om jag skulle vara hemma där i krokarna. Har bara varit på John F, det är allt jag sett av NY med omnejd. Nej, det är bara på TV man ser det. HD i och för sig. I år har de gett sig fasen på att det skall vara svårt och det är det. Ingen under par. Sista rundan skall snart dra igång för de bästa, och man kan undra om det blir lika svårt som igår. Framför allt löjligt snabbt på greenerna och de sätter hålen precis vid avrinningsytorna.  Både Alex och Stenson lät rätt utmattade, men gillade utmaningen.

Stenson ligger bra med, bara ett par slag efter täten. I ledarboll går Berger och Finau som gick ut 5 timmar innan ledarbollen på lördagen. Säger lite om hur vinden och värmen torkade ut greenerna, det var nästan larvigt att se, i morse då jag kollade inspelningen av de sista hålen.

DJ är med, Rose är med, de som varit formstarkast på senaste tiden. Och Koepka, förra årets vinnare som kommit tillbaka starkt efter skada. Banan påminner lite om en skotsk links, väldigt öppet och svajande gult gräs. Inte så upphetsande layout, det är mest långt. Men de här hårda greenerna gör det intressant.

Det är väl den sakta vandrande kamelen DJ som varit mest framme. Hade det inte varit för asfaltsgreenerna han fick det värsta av hade han varit i ledningen. Respektingivande figur där han vaggar fram på fairways, stor och välbyggd. Koepka är mera jockigt gymbiffig, inte lika imponerande.

US open minns man ju annars lite sådär vagt från förr. Hade ju inte golfkanaler på 90-talet men vet att jag såg Els vinna på 1997 på Congressional efter ett brutalt bra inspel på 17:e. Det roligaste var att Sur-Monty blev snuvad på ännu en major. Såg också slutet på den här klassiska 99 då Payne Stewart vann före Mickelson, då Mickelson fortfarande var en stropp. Men det är lite vagt. Minns faktiskt lite då Goosen utan att ändra en min vann förra gången det spelades på Shinnecock. Också en sån här brutalt svår årgång. Tigers tidiga segrar var innan jag hade golfkanaler.
Den första jag riktigt hängde med i var då Michael Campbell vann på Pinehurst 2005, spöade Tiger, fin tävling. Det var innan de släpade tillbaka alla träd och gjorde Pinehurst till den mest profillösa av alla tävlingar. 2012 då Kaymer vann var en stor gäspning.
2006 var fin, återigen fick man fröjdas åt att Monty spelade bort sig, och det gjorde Phil också, på Winged Foot, en utmärkt US openbana. Ogilvy smet emellan då de stora namnen spelade bort sig på sista hålet.
Cabrera på Oakmont satte inget avtryck, Däremot var ju 2008 på Torrey Pines en klassiker, där Tiger med brutet ben vann över Rocco Mediate i särspel, hans sista majorvinst, det hade ingen trott då.
Glover på Bethpage var rätt avslaget, så även McDowell och året efter Rory. Har inga minnesbilder av dem trots att jag kollade.
Olympic Club 2012 var lite häftig, San Francisco mitt i sommaren men de gick och huttrade i dimmorna. Webb Simpson, ingen av mina favvon vann. Lite för helyllerepublikan för min smak.
Merion 2013 var nog den ballaste US Open jag sett. Vilken bana, Merion! Förenar det här med personliga hål, men ändå inte Kalle Ankig som de nyare banorna. Plaketten som Hogan slog sitt inspel från, där Rose också slog sitt, och vann. Med fina ord till sin nyss avlidne far. Fin tävling, där Phil länge var med i tätstriden. Men framförallt - banan!
Kaymer på Pinehurst var som sagt en avslagen tillställning.  Däremot var faktiskt Chambers Bay 2015 lite cool ändå. Kommer fortfarande ihåg banans sträckning, väldigt personliga hål. Men för kalle ankig, och greenerna var skandal. Stenson kallade dem broccoli.
DJ för två år sen - Hur tråkig var inte Oakmont? Det enda man minns var ett regeltjafts för DJ som han dock lätt skakade av sig och vann. Förra året då Koepka vann på Erin Hills blev tyvärr alldeles för enkel, med taskiga väderförutsättningar. Brända Grisen slog rekordet på 18 hål på Major. Synd det, rätt häftig bana egentligen.

Det var väl det hele. Nu skall jag sitta och glo lite om vartannt på Brasilien och Tyskland i Fotboll och då sistadagen från Shinnecock. Tur man kan spela in.

No comments: